Makaron spaghetti jest najbardziej popularny w wersji z sosem bolońskim, ale istnieje szereg różnorodnych przepisów, w których można go wykorzystać, aby stworzyć pyszne danie. Jednym z nich jest spaghetti niezwykle popularne w Dalmacji, a mianowicie makaron z pomidorowym sosem na czerwonym winie.
Jak przygotować chorwackie spaghetti?
Składniki na 6 porcji
- pół paczki standardowej paczki makaronu spaghetti
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 2 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, rozmaryn, bazylia
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a kiedy lekko się przyrumienią, dodaj pół szklanki czerwonego wina.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wszystkie do garnka i dokładnie wymieszaj. Kiedy pieczarki ściemnieją, dodaj do garnka pomidory.
- Dodaj resztę wina, kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych, a także łyżkę rozmarynu, łyżkę bazylii i łyżkę oregano. Całość duś i mieszaj co chwilę aż odparuje woda z pomidorów. Sos powinien być gęsty. Dopiero wtedy dopraw go solą i pieprzem.
- Zagotuj wodę na makaron, dodaj do niej dwie łyżki soli i gotuj makaron kilka minut zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli stawiać lekki opór zębom. Kiedy makaron będzie gotowy, za pomocą specjalnej łyżki do makaronu przełóż go bezpośrednio z wody do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, aby makaron w całości pokryty był sosem.
- Porcje nałożonego makaronu można ozdobić listkami świeżej bazylii, która nie tylko podkreśli atrakcyjny kolor sosu, ale też pasuje do niego pod względem smaku.