Krewetki trzeba umieć dobrze przygotować. Tylko wtedy będą rzeczywiście smacznym daniem, do którego będziemy mieli ochotę wracać jeszcze niejednokrotnie. Dziś zatem przedstawimy, jak ciekawym i prostym daniem są krewetki z dodatkiem mango i chili.
Jak przygotować krewetki z dodatkiem mango i chili?
Składniki na 4 porcje:
- 300 g krewetek
- 1 mango
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki imbiru (świeżego startego lub suszonego)
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie: szczypiorek, papryczka chili, kolendra
Składniki na sos:
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
Wykonanie:
- Krewetki dokładnie myjemy, obieramy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wrzucamy je do miski, mieszamy z tartym imbirem i rozgniecionym czosnkiem
- Wszystkie składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
- Mango obieramy i kroimy w średnia kostkę.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 2 min na dosyć dużym ogniu. Mieszamy, by się nie przypaliły
- Wlewamy sos i gotujemy, dodajemy mango, mieszamy.
- Odstawiamy z ognia i posypujemy wybranymi ziołami.
- Najlepiej podawać w towarzystwie ryżu.
To proste, orientalne danie na pewno zachwyci zarówno rodzinę, jak i gości. Przygotowanie takich krewetek nie jest szczególnie trudne, dlatego nie musimy obawiać się, że na którymś etapie coś nam nie wyjdzie. W połączeniu z dojrzałym mango i słodkim chili tworzą świetne danie.
Krewetki należą raczej do orientalnych dań, po które rzadko sięgamy. Warto zatem znać dobre i sprawdzone przepisy, dzięki którym stworzymy rewelacyjne posiłki.